Delikatny chleb pszenny na zakwasie
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/o-przepisie.png)
![](https://domiwkuchni.pl/wp-content/themes/ingredients/scripts/timthumb.php?src=https://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2014/01/delikatny-chleb-na-zakwasie1.jpg&w=650&h=434)
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/gggg.png)
230g aktywnego zakwasu żytniego (ja swój karmię mąką typ 720)
1 łyżeczka cukru
150g mleka
70g wody
25g oliwy
150g mąki żytniej typ 720
400g mąki pszennej tortowej typ 500 lub typ 650
2 łyżeczki soli
dodatkowo można dodać garść ulubionych ziaren (np. pestki dyni, słonecznik) lub zioła (chleb ze zdjęcia ma w sobie świeży rozmaryn)
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/spos%C3%B3b-wykonania.png)
Do miski włożyć zakwas, posypać cukrem, wlać płyny i wymieszać. Dodać wymieszane ze sobą i z solą mąki i zagnieść jednolite ciasto (może się odrobinę kleić do rąk, ale polecam, aby ciasto było luźniejsze) – ja ciasto zagniatałam w maszynie do chleba. Na etapie zagniatania dodać też ziarna uprażone na suchej patelni. Włożyć ciasto do miski przykryć folią i ściereczką i pozwolić mu rosnąć: 5-8 godzin, można zostawić na noc. Po tym czasie ciasto zagnieść, uformować z niego bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć chleb ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia – na 3-4 godziny, można też chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni i pozwolić mu rosnąć do 1 godziny, ale im dłużej i spokojniej ciasto rośnie, tym bardziej puszysty będzie miękisz. W międzyczasie chleb można naciąć, można też posmarować go roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami (ja nacinałam po 2,5 h rośnięcia).
Piekarnik nastawić na 230-240 stopni (w zależności od mocy Waszego piekarnika), wstawić do niego keksówkę wypełnioną gorącą wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190-200 stopni, otworzyć drzwiczki piekarnika i wystudzić go do tej temperatury, po czym zamknąć i piec chleb kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić na kratce. Pozwolić mu odpocząć kilka godzin lub nawet całą noc, by dzikie drożdże obumarły.
Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po popukaniu go w spód.
Przepis znalazłam u Śladami Słodkiej Babeczki, natomiast oryginał pochodzi z Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!