Deser ptasie mleczko
1 galaretka agrestowa, pomarańczowa, truskawkowa - jaką najbardziej lubimy (na 500ml wody)
200ml wrzątku
200ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
bita śmietana do dekoracji (u mnie z syfonu)
Do miarki odmierzyć wrzącą, dopiero co zagotowaną wodę, wsypać do niej galaretkę w proszku i mieszać, aż całkowicie się rozpuści, zostawić do wystudzenia – nalezy uważać, by galaretka nie zaczęła zastygać.
Kiedy galaretka ostygnie, do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietankę, ubić na sztywno, a następnie miksując na wolnych obrotach, wlewać galaretkę, wymieszać na jednolitą masę. Masę natychmiast przelać do pucharków, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, przed podaniem deser wyjąć, udekorować bitą śmietaną i od razu podawać.
Przepis oryginalny znajdziecie na blogu Judi „Sweet Escape Into Kitchen„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!