Domowa czekolada do picia w proszku
Jestem prawdziwą wielbicielką gorącej, pitnej czekolady, szczególnie lubię, gdy podana jest z bitą śmietaną lub jakimś innym, wzbogacającym smak dodatkiem. Nie zawsze jednak mam ochotę na gęstą, mega słodką czekoladę zrobioną z tabliczki. Taka domowa czekolada to świetna alternatywa dla kupnych, chemizowanych i "dosmaczanych" mieszanek, ponadto można w domu stworzyć sobie czekoladę o dowolnym, ulubionym smaku, wystarczy dodać odpowiednie składniki. W razie potrzeby taką czekoladę można sobie jeszcze dosłodzić.
Ilość porcji:
ok. 50
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
5
300ml gorzkiego kakao
190ml cukru pudru
szczypta drobnej soli
W misce wymieszać ze sobą kakao, cukier i sól. Jeśli chcemy mieć bardzo dobrze wymieszany proszek, to wystarczy włożyć całość do robota kuchennego i zmiksować – u mnie w Thermomixie trwało to 20 sekund na obrotach 7.
Przygotowany proszek trzymać w szczelnie zamykanym słoiku.
By przygotować domową czekoladę należy około 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki wsypać do 200-250 mililitrów gorącego mleka i wymieszać. Można podawać z bitą śmietaną!
Powyższa porcja starcza na około 50 szklanek czekolady.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!