Domowa „Nutella” – krem czekoladowo orzechowy
90g cukru pudru
75g orzechów laskowych
100g połamanej gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao - jeśli ktoś lubi słodkości to można użyć 50g mlecznej, a 50g gorzkiej czekolady)
70g twardego, pokrojonego na kawałki masła
100g zimnego mleka
Orzechy laskowe sparzyć wrzątkiem, przepłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, zmielić w blenderze, wymieszać z cukrem.
W dużej, szklanej misce umieścić czekoladę i masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać orzechy z cukrem i mleko, podgrzewać tak całość około 10 minut, cały czas mieszając.
Przelać masę do słoiczka, pozostawić do wystudzenia, zamknąć i przechowywać w lodówce.
THERMOMIX
Orzechy laskowe sparzyć wrzątkiem, przepłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, włożyć do naczynia miksującego, dodać cukier i zmiksować – czas 15s., obr. 10.
Do misy dodać pokruszoną czekoladę, zmiksować – czas 15s., obr. 8.
Dodać masło i mleko i ucierać całość – czas 3 min., 50 stopni, obr. 2.
Przelać krem do słoiczka, pozostawić do wystygnięcia i wstawić zamknięty słoiczek do lodówki.
Krem należy zużyć w ciągu 2-3 tygodni od momentu przygotowania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!