//

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika, ach... wystarczy odrobinka, by w domu na dobre zagościły Święta. Wiem, że teraz wydawać się może, że jeszcze na nią za wcześnie, ale teraz jest właśnie odpowiednia pora, by przyprawy zmieszane ze sobą dobrze się połączyły i "przegryzły", jakkolwiek to brzmi. Pokazywałam Wam kiedyś przepis na domową przyprawę korzenną, ale w tym roku postanowiłam zrobić ją całkiem inaczej i teraz wiem, czym różni się otarta skórka pomarańczowa od tej obranej - jej zapach zawładnął całą korzenną mieszanką! Myślę, że taki zestaw Wam podpasuje, a jak podpasuje to bardzo dobrze, bo wychodzi jej bardzo, bardzo... bardzo dużo, ale to nie szkodzi, możecie wykorzystać ją za rok albo sprawić komuś piękny, pachnący prezent :) Zdaję sobie też sprawę, że domowa przyprawa do piernika nie jest rzeczą najtańszą, ale dlaczego raz w roku nie możemy pozwolić sobie na taki luksus? Tym bardziej, że w swoim życiu przetestowałam już wiele przypraw do piernika (kupnych) i żadna, przysięgam Wam, żadna nie miała tak fantastycznego zapachu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


3 nieduże pomarańcze z grubą skórą
3 laski wanilii - świeże i mięsiste

15 ziarenek wyłuskanych z anyżowych gwiazdek
10g czarnego pieprzu ziarnistego
15g ziaren ziela angielskiego
35g goździków

45g mielonego, suszonego imbiru
20g mielonej gałki muszkatołowej (przy takiej ilości nie ma sensu bawić się w tarcie gałki na tarce, chyba, że ktoś lubi)
30g mielonego kardamonu
210g mielonego cynamonu (miałam 7 paczuszek po 30 g)





1. Przygotowanie przyprawy korzennej zaczynamy kilka dni wcześniej, ponieważ niektóre świeże składniki potrzebują czasu by wyschnąć: pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszyć i obrać obieraczką na tyle cienko skórkę, by nie było na niej białych części pomarańczy. Laski wanilii przekroić wzdłuż, a potem na mniejsze kawałeczki, skórki razem z kawałkami wanilii rozsypać na kawałku ręcznika papierowego i zostawić, by spokojnie wyschły na 3-4 dni – skórka pomarańczowa powinna z łatwością pękać w palcach, natomiast ziarenka wanilii się nie wysuszą, ale tak ma zostać.

2. Wysuszoną skórkę pomarańczy połamać palcami do naczynia blendera, dodać wanilię. Goździki utłuc w moździerzu i dodać do skórki i wanilii, tak samo postąpić z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i ziarenkami anyżu, całość miksować na najwyższych obrotach, następnie wsypać mielony imbir i miksować aż składniki będą sypkie i drobno zmielone – jeśli nadal będą duże kawałki, można pomóc sobie młynkiem do kawy, który mieli drobniej i dokładniej.

3. Przełożyć zmielone przyprawy do dużej miski, dodać kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon i bardzo dokładnie, ale powoli wymieszać. Zamknąć przyprawę w pojemniku, który nie przepuszcza powietrza i przechowywać do Świąt, aż będziemy piec piernik, pierniczki i takie tam :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowa przyprawa do piernika
  • Domowa przyprawa do piernika