//

Domowa „VEGETA” – przyprawa uniwersalna

Przyprawę uniwersalną robi się u nas, od kiedy mamy Thermomix. Wtedy też moja mamuśka dojrzała w książce podstawowej właśnie przepis na domową "Vegetę". Taka naturalna jest wspaniała. Aromatyczna, "świeża" (mimo, że suszona) i nie mam wyrzutów sumienia, że używam sztucznego "dosmaczacza".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
130g
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20 + suszenie


300g świeżej marchwi
160g selera korzeniowego
100g białej części pora
3 ząbki czosnku
100g pietruszki korzeniowej
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
1 biała cebula
2 płaskie łyżeczki kurkumy
6 łyżeczek soli





Warzywa pokroić w kawałki i położyć na suszarce do warzyw/grzybów. Gałązki ziół po prostu położyć, a czosnek pokroić w plasterki. Wszystko razem suszyć, aż powstaną suche „wióry”, czasami można warzywa przemieszać.

Gotowe warzywa umieścić w robocie kuchennym, dodać kurkumę i sól i całość zmiksować – w Thermomixie to czas 10s., obr. 10.

Przełożyć mieszankę do zamykanego szczelnie słoiczka i używać w razie potrzeby, ilość wg uznania.

 

Przepis inspirowany jest książką od Thermomixa „Dobre gotowanie”, jednak ja użyłam swoich proporcji warzyw.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowa „VEGETA” – przyprawa uniwersalna