Domowa „VEGETA” – przyprawa uniwersalna



300g świeżej marchwi
160g selera korzeniowego
100g białej części pora
3 ząbki czosnku
100g pietruszki korzeniowej
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
1 biała cebula
2 płaskie łyżeczki kurkumy
6 łyżeczek soli

Warzywa pokroić w kawałki i położyć na suszarce do warzyw/grzybów. Gałązki ziół po prostu położyć, a czosnek pokroić w plasterki. Wszystko razem suszyć, aż powstaną suche „wióry”, czasami można warzywa przemieszać.
Gotowe warzywa umieścić w robocie kuchennym, dodać kurkumę i sól i całość zmiksować – w Thermomixie to czas 10s., obr. 10.
Przełożyć mieszankę do zamykanego szczelnie słoiczka i używać w razie potrzeby, ilość wg uznania.
Przepis inspirowany jest książką od Thermomixa „Dobre gotowanie”, jednak ja użyłam swoich proporcji warzyw.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!