//

Domowe bajaderki

Uwielbiam bajaderki - chociaż lepiej nie jadać tych, które sprzedawane są w cukierniach, bo jak wiadomo - w gastronomii nigdy nic nie może się zmarnować, a o cukiernianych bajaderkach krążą już legendy, które w niejeden zielony kożuszek obrosły :) Moje bajaderki powstały przy okazji ciasta marchewkowego, które urosło mi bardzo duże i musiałam ściąć wierzch, żeby blaty były równe i polewa ładnie się układała. Można je jednak zrobić nie tylko z ciasta marchewkowego, ale i z "wczorajszych" pączków, piernika, jakiegokolwiek innego ciasta, w którym nie ma zbyt dużo dżemu czy kremu. Te bajaderki wyszły obłędne, po prostu rozpływały się w ustach - część z nich obtoczyłam w wiórkach kokosowych a część zatopiłam w mojej ulubionej, mocno gorzkiej czekoladzie i zwieńczyłam migdałem. Są też rewelacyjnym sposobem na pozbycie się zakalca.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk 5cm średnicy
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g ciasta (biszkoptu, marchewkowego, piernika - ale raczej bez kremu), lekko przyschniętego
200g herbatników lub okrągłych biszkoptów
200 ml mleka
130g masła
200g gorzkiej czekolady (jak zwykle użyłam tej o zaw. 72% kakao)
100g orzechów włoskich lub migdałów
100ml rumu
100g marmolady, powideł śliwkowych lub czekośliwki

200g gorzkiej czekolady do maczania
wiórki kokosowe lub mielone orzechy do obtaczania
migdały i wiórki kokosowe do dekoracji lub mielone orzechy





Herbatniki połamać i zmiksować na proszek, dodać pokruszone ciasta i zmiksować razem na miałko. Wlać mleko i rum.

W rondlu rozpuścić czekoladę z masłem i ciepłe wlać do zmielonego ciasta, całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i marmoladę, masę bardzo dobrze wymieszać i uformować z niej kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki zakryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki maczać w czekoladzie tak, by całe się nią pokryły, odsączać z jej nadmiaru i układać na tacy wyłożonej pergaminem lub folią, na wierzchu położyć migdał lub posypać wiórki kokosowe. Kiedy czekolada się skończy, pozostałe kulki obtaczać w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Gotowe kulki wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, potem również przechowywać w lodówce.

Robiąc moje bajaderki, inspirowałam się przepisem Gosi z bloga Ósmy kolor tęczy.

Przepis na ciasto marchewkowe:
ciasto marchewkowe z polewą4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowe bajaderki
  • Domowe bajaderki
  • Domowe bajaderki