Domowe hamburgery
Hamburger:
500g mięsa wołowego
ok. 80g czerwonej cebuli (waga po obraniu)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta suszonego piri piri (może być każde inne chilli)
Pozostałe dodatki:
6 bułek do hamburgerów (link poniżej)
sos miodowo-musztardowy (link poniżej)
kilka korniszonów
czerwona cebula
sałata karbowana lub lodowa
opcjonalnie: prażona cebulka
Wołowinę zmielić w maszynce przez średnie oczka, dodać do niej drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy, bardzo dokładnie wyrobić na jednolitą masę, wstawić do lodówki.
Przygotować resztę dodatków:
Bułki przekroić na pół i ułożyć obok siebie.
Korniszony pokroić w plastry, cebulę w krążki, przygotować sos miodowo-musztardowy, sałatę umyć i osuszyć.
Z mięsa uformować płaskie kotlety, w każdym z nich zrobić niewielkie wgłębienie. Rozgrzać patelnię grillową i opiec na niej bułki, bułki położyć na kratce do studzenia. Następnie skropić patelnię olejem i smażyć kotlety z obydwu stron na brązowo.
Na dolnych częściach bułek ułożyć liście sałaty, następnie położyć mięso, posmarować sosem, posypać prażoną cebulką (jeśli będziemy takowej używać), położyć cebulę i korniszony, przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.
Hamburgery można podać również z dodatkiem pomidorów lub świeżego ogórka albo z plastrem dobrej jakości sera.
Przepis na domowe bułeczki do hamburgerów znajdziesz poniżej:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!