Domowe Limoncello
7 niewoskowanych (ekologicznych) cytryn
500ml spirytusu
600g białego cukru
1000ml wody
Cytryny dokładnie wyszorować i obrać je obieraczką ze skórki tak, by na skórce nie było białych części (z cytryn można zrobić lemoniadę, bo nie przydadzą się do likieru). Włożyć skórki do słoja lub dużej butelki i zalać spirytusem, odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 10-14 dni.
Po leżakowaniu skórki cytryn powinny się odbarwić i stwardnieć, a spirytus nabrać wściekle żółtego koloru – wtedy też odsączyć skórki z alkoholu, alkohol odstawić. W garnku zagotować syrop z cukru i wody, aż będzie klarowny, zestawić z ognia i poczekać, aż syrop będzie całkowicie zimny.
Wymieszać, syrop ze spirytusem aż płyn będzie jednolity, zlać do butelki albo słoja, zakręcić i odstawić na kilka dni (najlepiej tygodni) na leżakowanie, dopiero po tym czasie próbować (od razu po wymieszaniu może wydawać się zbyt mocny).
Przepis znalazłam na stronie La Tavola Marche.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!