Domowe lody pistacjowe
500 ml mleka 3,2 % (lub bardziej tłustego)
100 g solonych, prażonych pistacji (waga po obraniu z łupinek)
110 g białego cukru
opcjonalnie: 1 laska wanilii
3 żółtka z dużych, wyparzonych jaj
200 ml śmietanki kremówki 30%
Pistacje zetrzeć lub zmielić bardzo drobno, wymieszać w garnuszku z mlekiem, cukrem i (jeśli dodajemy) ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii i wydrążoną laską. Doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a wanilia z pistacjami dobrze rozmiesza. Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia – na ok. 45 minut. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka ubić za pomocą blendera na jasną, puszystą masę, a następnie, mieszając ręczną rózgą, wlewać lekko ciepłe, pistacjowe mleko, całość połączyć, mieszając delikatnie by nie powstało za dużo piany i wlać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać masę, aż do wrzenia i delikatnego zgęstnienia – ok. 5 -10 minut, cały czas mieszając, a następnie przelać do naczynia ze śmietanką i dobrze wymieszać.
Mieszankę ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub całą noc – im dłużej, tym lepiej, jak mieszanka będzie zimniejsza.
Przygotować maszynkę do lodów wg instrukcji urządzenia, mieszankę dobrze przemieszać (ponieważ w czasie chłodzenia może się rozwarstwić) i powoli wlać do uruchomionej maszyny do lodów. Kręcić masę aż zwiększy objętość i mocno zgęstnieje – u mnie ok. 45 minut.
Następnie przełożyć lody do pojemnika, przykryć, wstawić do zamrażarki i mrozić 2-4 godzin, można masę co jakiś czas dodatkowo przemieszać.
Moje uwagi:
1. Dzień przed przygotowaniem lodów należy wstawić misę maszynki do lodów do zamrażarki (owiniętą woreczkiem foliowym, by nie zaciągnęła zamrażarkowych zapachów).
2. Aby maszyna lepiej trzymała zimno, dla izolacji owijam ją ręcznikiem, kiedy kręci masę lodową.
3. Można przygotować lody bez maszynki, należy wtedy masę schłodzić, jak w przepisie, a następnie wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki – mieszać co ok. 30 minut przez kilka godzin, póki mieszanka nie zamarznie.
4. Podczas kręcenia w maszynie, masa może zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!