Domowe tortille
225g pszennej mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
160ml ciepłego mleka
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać sól. Dolać olej i stopniowo dolewac ciepłe mleko, cały czas mieszając, zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i z każdej rozwałkować cieniutki, okrągły placek, podsypując mąką.
Rozgrzać dużą patelnię i na suchej patelni piec tortille z każdej strony po kilka sekund, przewrócić, kiedy pojawiają się pęcherzyki.
Każdą tortillę po kolei zawijać w wilgotną ściereczkę, dokładając każdą upieczoną. Trzymać wszystkie placki do momentu, aż będziemy ich używać.
Przepis z bloga Alfabet Smaków.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!