//

Domowe wafle do lodów

Domowe wafle do lodów to świetna sprawa. Poparzone palce, stracony zapas cierpliwości, magazynowany cały rok... ale warto, mimo to warto :) Ja nabrałam wprawy w zwijaniu dopiero chyba przy dziesiątym rożku, choć i dwudziesty chętnie się połamał... Przy robieniu domowych wafli należy zachować wszelkie środki ostrożności, a przede wszystkim - używać żaroodpornych lub ochronnych rękawic, które ochronią dłonie przed nadmierną temperaturą, ponieważ wafle należy zwijać natychmiast po upieczeniu - ja swoje zwijałam tuż po otwarciu waflownicy, inaczej od razu robiły się kruche i się łamały. Wafelki z tego przepisu wyszły niezwykle delikatne, bardzo kruchutkie, a trzymane całą noc bez woreczka, po prostu zaczęły mięknąć. Wafli wyszło mi niezwykle dużo - licząc te połamane, to było około 35 sztuk - może dlatego, że moja waflownica robi bardzo cienkie blaty?

Stopień trudności:
Ilość porcji:
25-35 wafli
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


125g miękkiego masła
100g domowego cukru waniliowego (może być zwykły, ale polecam wtedy dodać pastę waniliową)
3 średnie jajka (ogrzane do temp. pokojowej)
250g mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml letniej wody
szczypta soli





Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas ubijając, dodawać jajka po jednym, a następnie stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Na samym końcu wlać wodę i całość jeszcze chwilę miksować – masa powinna być gęsta, ale bardzo jasna i puszysta.

Waflownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem za pomocą pędzelka i nakładać ciasto (ok. 1 czubata łyżka na 1 wafla), piec 2-3 minuty, do zarumienia, natychmiast po upieczeniu zwijać rożki lub formować miseczki – ja zwijałam rożki od razu po upieczeniu, nie zdejmując jeszcze wafla z waflownicy. Studzić wafle na kratce.

Dodatkowo, jeśli chcemy wafle uszczelnić, należy w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wlać odrobinę na samo dno rożka. Ostudzone wafelki przechowywać złożone jeden w drugi, w woreczkach strunowych albo szczelnie zamykanym pojemniku.

Przepis na te wafelki znalazłam na blogu Cake Time.

Zobacz przepisy na domowe lody:

JiB2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowe wafle do lodów
  • Domowe wafle do lodów