Domowe wafle do lodów
125g miękkiego masła
100g domowego cukru waniliowego (może być zwykły, ale polecam wtedy dodać pastę waniliową)
3 średnie jajka (ogrzane do temp. pokojowej)
250g mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml letniej wody
szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas ubijając, dodawać jajka po jednym, a następnie stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Na samym końcu wlać wodę i całość jeszcze chwilę miksować – masa powinna być gęsta, ale bardzo jasna i puszysta.
Waflownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem za pomocą pędzelka i nakładać ciasto (ok. 1 czubata łyżka na 1 wafla), piec 2-3 minuty, do zarumienia, natychmiast po upieczeniu zwijać rożki lub formować miseczki – ja zwijałam rożki od razu po upieczeniu, nie zdejmując jeszcze wafla z waflownicy. Studzić wafle na kratce.
Dodatkowo, jeśli chcemy wafle uszczelnić, należy w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wlać odrobinę na samo dno rożka. Ostudzone wafelki przechowywać złożone jeden w drugi, w woreczkach strunowych albo szczelnie zamykanym pojemniku.
Przepis na te wafelki znalazłam na blogu Cake Time.
Zobacz przepisy na domowe lody:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!