Domowy Ajerkoniak (Advocaat)



125g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego cukru + ziarenka z 1/2 laski wanilii)
4 żółtka z jaj wielkości M (z wyparzonych jaj)
200ml czystej wódki dobrej jakości
200ml niesłodzonego mleczka skondensowanego

Oddzielić żółtka od białek, białka odłożyć do lodówki (można z nich zrobić np. bezy czy kokosanki).
Żółtka umieścić w bardzo dużej, żaroodpornej misce, wsypać cukier (i dodać ziarenka wydrążone z wanilii). Postawić miskę na garnku z wodą tak, by miska nie dotykała wody i zacząć podgrzewać, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając około 10 minut, aż masa zgęstnieje, zrobi się puszysta i gładka. Cały czas mieszając stopniowo wlewać mleczko skondensowane, a następnie wódkę, mieszać dalej i gotować jeszcze 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.
Gorący płyn rozlać do butelek, ostudzić, butelki zakręcić i przechowywać likier w lodówce – przed podaniem trochę ogrzać.
THERMOMIX
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć cukier i żółtka oraz cukier waniliowy (wanilia) i podgrzewać – czas 5 min., 70 st., obroty 3.
Dodać mleko, włączyć podgrzewanie – 5 min., 70 st., o. 3, i od razu, przez otwór w pokrywie stopniowo wlewać wódkę.
Ciepły likier przelać do butelki/butelek, wystudzić, zamknąć i przechowywać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!