//

Domowy Ajerkoniak (Advocaat)

Domowy likier jajeczny, czyli Ajerkoniak (chyba z niemieckiego), Advocaat czy też Adwokat to pyszny, bardzo świąteczny wyrób. Moi rodzice bardzo lubią jego włoską wersję i kiedy tylko są zimą we Włoszech, przywożą butelkę pysznego likieru Bombardino, który podajemy na gorąca z bitą śmietaną. Mój przepis nie jest kosztowną wersją tego likieru, ani też mocną, bo jest na wódce, a nie na spirytusie, ale likier jest naprawdę pyszny - nie za gęsty, nie za rzadki - myślę, że jego wspaniały smak zawdzięcza dodatkowi prawdziwej wanilii . Przepis - z moimi modyfikacjami - pochodzi z książki "Radość Gotowania" od TM31.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 400ml
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


125g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego cukru + ziarenka z 1/2 laski wanilii)
4 żółtka z jaj wielkości M (z wyparzonych jaj)
200ml czystej wódki dobrej jakości
200ml niesłodzonego mleczka skondensowanego





Oddzielić żółtka od białek, białka odłożyć do lodówki (można z nich zrobić np. bezy czy kokosanki).

Żółtka umieścić w bardzo dużej, żaroodpornej misce, wsypać cukier (i dodać ziarenka wydrążone z wanilii). Postawić miskę na garnku z wodą tak, by miska nie dotykała wody i zacząć podgrzewać, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając około 10 minut, aż masa zgęstnieje, zrobi się puszysta i gładka. Cały czas mieszając stopniowo wlewać mleczko skondensowane, a następnie wódkę, mieszać dalej i gotować jeszcze 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.

Gorący płyn rozlać do butelek, ostudzić, butelki zakręcić i przechowywać likier w lodówce – przed podaniem trochę ogrzać.

 

THERMOMIX

Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć cukier i żółtka oraz cukier waniliowy (wanilia) i podgrzewać – czas 5 min., 70 st., obroty 3.

Dodać mleko, włączyć podgrzewanie – 5 min., 70 st., o. 3, i od razu, przez otwór w pokrywie stopniowo wlewać wódkę.

Ciepły likier przelać do butelki/butelek, wystudzić, zamknąć i przechowywać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy Ajerkoniak (Advocaat)
  • Domowy Ajerkoniak (Advocaat)