Domowy cukier waniliowy
500g cukru kryształu
3-4 laski wanilii
szczelnie zamykany słoik
Moja wersja:
Do miski wsypać cukier kryształ. Laski wanilii przekroić na pół, wydrążyć w nich ziarenka i dodac całość do cukru, rozetrzeć bardzo dokładnie ziarenka między cukrem oraz laskami wanilii tak, by dobrze je rozprowadzić po całym cukrze. Gotowy cukier przesypać wraz z laskami wanilii do słoika i szczelnie zakręcić.
Wersja Jamie’go:
Cukier kryształ umieścić w miseczce, odkładając 3-4 łyżki do pojemnika blendera. Laski wanilii przekroić, wydrążyć z nich ziarenka i te ziarenka rozetrzeć palcami z cukrem w misce.
Wydrążone laski wanilii dodać do cukru w pojemniku blendera, pojemnik zamknąć i zmiksować całość na najwyższych obrotach do uzyskania maksymalnie drobnego proszku. Proszek ten przesiać przez sito metalowe z niedużymi otworami do miski z cukrem i całość dokładnie wymieszać. Przechowywać w słoiku ze szczelną nakrętką.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!