//

Domowy kopiec kreta

Moja młodsza siostra, zapytana jakie jest jej ulubione ciasto (poza miodownikiem) odparła, że kopiec kreta. Odkąd prowadze bloga wychodzę z założenia, że wolę zrobić coś w domu, sama, nie z paczki - i tak oto powstał :) Jest to mój autorski przepis na czekoladowym cieście z przepisu Marthy Stewart - rewelacyjne połączenie, a co dla nas najważniejsze - mało słodkie! I podoba mi się też to, że spód nie jest rozmiękły, ani zakalcowaty.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


Ciasto:
170g miękkiego masła
190ml mąki pszennej tortowej
190ml gorzkiego kakao
250ml cukru kryształu - może być z wanilią
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 łyżki soli
3 jajka
125ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Masa:
375ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
40g gorzkiej czekolady

Ponadto:
2 banany
sok z cytryny





Przygotowanie ciasta:
Najpierw przygotować ciasto – nastawić piekarnik na 160 stopni (góra/dół). Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć spód papierem do pieczenia, a całość wysmarować masłem i wysypać gorzkim kakao, odłożyć.
Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki (poza cukrem).

Cukier utrzeć z masłem na białą, puszystą masę, wciąż ubijając wbijać po kolei jajka i dalej miksować. Wciąż miksując wsypać połowę mieszanki mącznej, następnie wlać śmietanę i ekstrakt i po chwili wsypać resztę mieszanki mącznej, miksować, aż masa będzie gładka i dość gęsta. Wlać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika – czas pieczenia to około 1h, aż do „suchego patyczka”.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na 30 minut, wyjąć je z piekarnika zdjąć obręcz i całkowicie wystudzić.

Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone wziąć krótki, ostry nóż i wyciąć z ciasta krążek – cięcie 1 cm od brzegu i około 1-1,5cm na głębokość. Wyjąć łyżką odkrojoną część i przełożyć do miski, wyrównać dołek aż do uzyskania płaskiej powierzchni.

Banany:
Banany umyć, obrać i odkroić ostre czubki. Przekroić je na połówki, skropić sokiem z cytryny od strony przekrojonej, ułożyć w dołku z ciasta i skropić z cytryną z wierzchu.

Masa śmietankowa:
Wyjąć śmietankę z lodówki, wlać całą do dużej miski, lekko podbić, wsypać śmietan-fixy i cukier puder i ubić sztywną pianę.

Czekoladę posiekać na małe kawałeczki, dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.

Nałożyć masę na banany, tworząc z niej równą górkę. Na górkę nałożyć pokruszone ciasto, które wcześniej odłożyliśmy do miski – nałożyć tyle ciasta, by pokryło całą powierzchnię śmietankowej górki, ale nie przygniatać zbyt mocno.
Ciasto przechowywać w lodówce.

nowy kopiec kreta1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy kopiec kreta
  • Domowy kopiec kreta