Domowy kopiec kreta



Ciasto:
170g miękkiego masła
190ml mąki pszennej tortowej
190ml gorzkiego kakao
250ml cukru kryształu - może być z wanilią
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 łyżki soli
3 jajka
125ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa:
375ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
40g gorzkiej czekolady
Ponadto:
2 banany
sok z cytryny

Przygotowanie ciasta:
Najpierw przygotować ciasto – nastawić piekarnik na 160 stopni (góra/dół). Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć spód papierem do pieczenia, a całość wysmarować masłem i wysypać gorzkim kakao, odłożyć.
Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki (poza cukrem).
Cukier utrzeć z masłem na białą, puszystą masę, wciąż ubijając wbijać po kolei jajka i dalej miksować. Wciąż miksując wsypać połowę mieszanki mącznej, następnie wlać śmietanę i ekstrakt i po chwili wsypać resztę mieszanki mącznej, miksować, aż masa będzie gładka i dość gęsta. Wlać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika – czas pieczenia to około 1h, aż do „suchego patyczka”.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na 30 minut, wyjąć je z piekarnika zdjąć obręcz i całkowicie wystudzić.
Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone wziąć krótki, ostry nóż i wyciąć z ciasta krążek – cięcie 1 cm od brzegu i około 1-1,5cm na głębokość. Wyjąć łyżką odkrojoną część i przełożyć do miski, wyrównać dołek aż do uzyskania płaskiej powierzchni.
Banany:
Banany umyć, obrać i odkroić ostre czubki. Przekroić je na połówki, skropić sokiem z cytryny od strony przekrojonej, ułożyć w dołku z ciasta i skropić z cytryną z wierzchu.
Masa śmietankowa:
Wyjąć śmietankę z lodówki, wlać całą do dużej miski, lekko podbić, wsypać śmietan-fixy i cukier puder i ubić sztywną pianę.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki, dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
Nałożyć masę na banany, tworząc z niej równą górkę. Na górkę nałożyć pokruszone ciasto, które wcześniej odłożyliśmy do miski – nałożyć tyle ciasta, by pokryło całą powierzchnię śmietankowej górki, ale nie przygniatać zbyt mocno.
Ciasto przechowywać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!