Domowy majonez
3 żółtka ze świeżych, umytych i sparzonych jaj
3 łyżeczki musztardy Dijon miodowej (można dać zwykłą Dijon)
1/4 łyżeczki soli
szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
250ml oleju rzepakowego dobrej jakości
20ml białego octu winnego
Do miski włożyć żółtka, dodać musztardę, sól i pieprz i przy pomocy blendera z końcówką trzepaczki ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Po tym czasie zacząć wlewać olej, bardzo cienkim strumieniem, porcjami, cały czas ubijać na wysokich obrotach i wlewać kolejną porcję oleju, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Robić tak, aż olej się skończy, a następnie ubijać na najwyższych obrotach przez 20 sekund. Na koniec dodać ocet winny i wymieszać ręcznie na gładki, aksamitny krem.
Majonez schłodzić w lodówce, spożyć w ciągu 5 dni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!