Domowy marcepan
55g migdałów w łupinkach (ja użyłam płatków migdałowych, bo miałam na zbyciu)
55g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego - olejku
1 i 1/2 łyżki likieru Amaretto
Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na chwilę, po czym odcedzić z wody i obrać z łupinek, osuszyć na ściereczce, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielone migdały muszą być miękkie i wilgotne tak, by dały się zagniatać, kiedy takie będą zmiksować je w robocie kuchennym wraz z cukrem pudrem, likierem Amaretto i olejkiem migdałowym.
Gotową masę uformować w dowolny kształt, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.
THERMOMIX:
Migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić z wody i obrać z łupinek, osuszyć na ściereczce.
Włożyć migdały do misy urządzenia, zmiksować – obroty 5, czas 30 sekund.
Zebrać migdały ze ścianek, dodać resztę składników i znów zmiksować – obroty 4, czas 30 s.
Masę przełożyć na deseczkę i uformować z niej dowolny kształt. Przechowywać w lodówce, szczelnie owinięty folią spożywczą.
Przepis zaczerpnęłam z bloga „Domowe Wypieki„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!