//

Domowy ser jak oscypek

Odkąd zdecydowałam się na zakup podpuszczki i wykorzystanie jej w kuchni byłam przekonana, że jest niedobra, tj. bezużyteczna, a to dlatego, że próbowałam zrobić ser z kupnego mleka. O ja głupia! A gdy wróciłam do rodzinnego domu przypomniało mi się, że nasza Lucy (czyt. Lusi) dystrybuuje nam mleko wprost od krowy. Ach, ten smak i zapach kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to jeździłam z sąsiadem i jego wnuczką wozem drabiniastym i piłam jeszcze ciepłe mleko z dopiero co wydojonych krów... A potem... potem zaczęłam się brzydzić krowiego mleka, ale czemu? Nie wiem, moja strata, teraz robię pyszne sery :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
ok. 3 h
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
ok 3 h + chłodzenie


2 litry świeżego, niezbieranego mleka od krowy (najlepiej od razu po udoju)
1 łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki podpuszczki w proszku
opcjonalnie: posiekane zioła; u mnie bazylia
klinek serowarski lub chusta
sól drobna





Mleko umieścić w dużym garnku, podgrzać do temperatury 35 stopni i dodać sól, zamieszać.

Zioła opłukać, osuszyć i posiekać, dodać do sera, znów zamieszać. Na samym końcu dodać podpuszczkę i mieszać, aż zrobi się skrzep (powinno to potrwać góra pół minuty).

Natychmiast przełożyć masę na chustę lub do klinka, zawiązać całość sznurkiem i odwiesić na 2-3 godziny, by odciekł. Po tym czasie posypać talerzyk grubą warstwą soli, ser wyjąć z chusty i go osuszyć, po czym obtoczyć w soli i przełożyć do pojemnika, trzymać w lodówce w pojemniku 1 dobę, a jeśli chcemy bardziej słony to dwie doby, po tym czasie ser opłukać zimną wodą, osuszyć i przetrzymywac w lodówce lub natychmiast zjeść ze smakiem :)

Gdybyśmy chcieli ser wędzić, to należy go obwiązać siatką wędliniarską i wędzić 3-4 godziny w temperaturze 45-55 stopni, ja wędziłam swój pierwszy serek na drewnie brzozowym.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy ser jak oscypek
  • Domowy ser jak oscypek