Domowy ser jak oscypek
2 litry świeżego, niezbieranego mleka od krowy (najlepiej od razu po udoju)
1 łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki podpuszczki w proszku
opcjonalnie: posiekane zioła; u mnie bazylia
klinek serowarski lub chusta
sól drobna
Mleko umieścić w dużym garnku, podgrzać do temperatury 35 stopni i dodać sól, zamieszać.
Zioła opłukać, osuszyć i posiekać, dodać do sera, znów zamieszać. Na samym końcu dodać podpuszczkę i mieszać, aż zrobi się skrzep (powinno to potrwać góra pół minuty).
Natychmiast przełożyć masę na chustę lub do klinka, zawiązać całość sznurkiem i odwiesić na 2-3 godziny, by odciekł. Po tym czasie posypać talerzyk grubą warstwą soli, ser wyjąć z chusty i go osuszyć, po czym obtoczyć w soli i przełożyć do pojemnika, trzymać w lodówce w pojemniku 1 dobę, a jeśli chcemy bardziej słony to dwie doby, po tym czasie ser opłukać zimną wodą, osuszyć i przetrzymywac w lodówce lub natychmiast zjeść ze smakiem :)
Gdybyśmy chcieli ser wędzić, to należy go obwiązać siatką wędliniarską i wędzić 3-4 godziny w temperaturze 45-55 stopni, ja wędziłam swój pierwszy serek na drewnie brzozowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!