Domowy smalec



250g słoniny
100g wędzonego boczku
pół dużej cebuli
pół dużego, słodkiego jabłka
sol, pieprz

Słoninę pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze, wrzucić do garnka z grubym dnem i podgrzewać, aż słonina zacznie się wytapiać.
Z boczku odkroić gumową skórę i pokroić go w kostkę, dodać do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół lyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.
Na koniec zetrzeć obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jabłko będzie miękkie.
Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.
Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!