//

Domowy smalec

Domowy smalec - najlepszy na świeżym, grubo ukrojonej kromce chlebka, podany z chrupiącym, kiszonym ogórkie. No któż tego nie lubi? :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 450g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
40-50
Czas całkowity (min):
ok. 60


250g słoniny
100g wędzonego boczku
pół dużej cebuli
pół dużego, słodkiego jabłka
sol, pieprz





Słoninę pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze, wrzucić do garnka z grubym dnem i podgrzewać, aż słonina zacznie się wytapiać.

Z boczku odkroić gumową skórę i pokroić go w kostkę, dodać do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół lyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.

Na koniec zetrzeć obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jabłko będzie miękkie.

Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.

Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy smalec
  • Domowy smalec