Dorsz po kołobrzesku
8 filetów z dorsza
150g mąki pszennej
250ml mleka
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka stopionego (WAŻNE!) masła
Zasoloną rybę wyjąć z lodówki (dobrze jest oprószyć solą rybę na dzień przed lub kilka godzin przed smażeniem), opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie oszuszyć.
W misce wymieszać mąkę, stopniowo dolewając mleko. Do gładkiego ciasta wbić dwa jajka i mieszać dalej, na sam koniec stopniowo wlewać roztopione masło, cały czas mieszając. Na koniec dodać dól i pieprz. Odstawić na 30 minut.
Na patelni mocno rozgrzać dość dużą porcję oleju roślinnego. Każdy filet maczać w cieście (można obtoczyć w mące, by ryba lepiej łapała ciasto), tak, aby był cały nim pokryty i od razu kłaść delikatnie na patelnię brzuszkiem do dołu. Smażyć z każdej strony do zarumienienia ciasta (ok. 10 minut).
Rybkę podawać z cytrynką i masełkiem, ulubioną surówką i frytkami – polecam surówkę z kiszonej kapusty.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!