Dorsz w sosie chrzanowym
Przygotowanie rybki:
4 filety białej ryby bez ości (u mnie świeżutki dorsz)
mąka do panierowania
olej do smażenia
sól
Sos i ser:
100g kwaśnej śmietany
100g słodkiej śmietanki (ilość % bez znaczenia)
2-3 łyżki chrzanu
sól
pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
80g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Rybkę opłukać, dokładnie osuszyć i oprószyć solą, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, po tym czasie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni mocno rozgrzać świeży olej rzepakowy (tak, by był dość głęboki), rybkę obtaczać w mące, smażyć z obydwu stron na złoto, przełożyć na talerz.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
W miseczce wymieszać ze sobą śmietankę, śmietanę i chrzan, dodać trochę soli i czarnego pieprzu. Przygotować dwa małe lub jedno duże naczynie żaroodporne (najlepiej prostokątne), nalać trochę sosu na spód i ułożyć usmażone filety, polać sosem, ułożyć drugą warstwę filetów i całość zalać resztą sosu. Z wierzchu posypać serem. Wstawić całość do piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się zarumieni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!