//

Dorsz w sosie chrzanowym

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    20/7/2013
  • Kategoria:
Taką rybkę zrobiła kiedyś moja mamuśka. Wbrew pozorom, przygotowanie dorsza w sosie chrzanowym, wcale nie jest trudne, wystarczy obsmażyć rybę i zalać ją sosem, no i oczywiście zapiec. Ot, cała filozofia :) Jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad z rybą w roli głównej, a chcecie czegoś innego, niż zwykła ryba z patelni w panierce z mąki, to ta propozycja jest właśnie dla Was.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
45


Przygotowanie rybki:
4 filety białej ryby bez ości (u mnie świeżutki dorsz)
mąka do panierowania
olej do smażenia
sól

Sos i ser:
100g kwaśnej śmietany
100g słodkiej śmietanki (ilość % bez znaczenia)
2-3 łyżki chrzanu
sól
pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
80g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach





Rybkę opłukać, dokładnie osuszyć i oprószyć solą, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, po tym czasie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni mocno rozgrzać świeży olej rzepakowy (tak, by był dość głęboki), rybkę obtaczać w mące, smażyć z obydwu stron na złoto, przełożyć na talerz.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

W miseczce wymieszać ze sobą śmietankę, śmietanę i chrzan, dodać trochę soli i czarnego pieprzu. Przygotować dwa małe lub jedno duże naczynie żaroodporne (najlepiej prostokątne), nalać trochę sosu na spód i ułożyć usmażone filety, polać sosem, ułożyć drugą warstwę filetów i całość zalać resztą sosu. Z wierzchu posypać serem. Wstawić całość do piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się zarumieni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Dorsz w sosie chrzanowym
  • Dorsz w sosie chrzanowym
  • Dorsz w sosie chrzanowym