//

Doughnut pancakes

Brzmi bajecznie? Pancakes i do tego o smaku donatów? O tak, to możliwe :) Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis szukałam czasu, by go zrobić. Przyznaję, zrobić nie jest łatwo, bo wylewanie ciasta na patelnię przy pomocy rękawa cukierniczego jest dość skomplikowane, ale warto. Zamiast polewać glazurą można zamoczyć placuszki w roztopionym maśle i obtoczyć w drobnym cukrze.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


Pancakesy:
180g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
165ml zimnego mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka tartego jabłka (nieobowiązkowo, ale będą smaczniejsze)
2 łyżki cukru

Glazura:
30g masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
60ml mleka





Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski.

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, mleko, cukier i tarte jabłko, wymieszać i połączyć całość z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Nagrzać suchą patelnię (nieprzywierającą) i delikatnie tworzyć okręgi z ciasta, podpiekać z obydwu stron na złoto.

Składniki glazury umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż wszystko się połączy. Gorącą polewać placuszki.

Przepis ze strony Cooking Classy.

naleśniki kolorowe



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Doughnut pancakes