Doughnut pancakes
Pancakesy:
180g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
165ml zimnego mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka tartego jabłka (nieobowiązkowo, ale będą smaczniejsze)
2 łyżki cukru
Glazura:
30g masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
60ml mleka
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski.
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, mleko, cukier i tarte jabłko, wymieszać i połączyć całość z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Nagrzać suchą patelnię (nieprzywierającą) i delikatnie tworzyć okręgi z ciasta, podpiekać z obydwu stron na złoto.
Składniki glazury umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż wszystko się połączy. Gorącą polewać placuszki.
Przepis ze strony Cooking Classy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!