Drożdżoffinki z jagodami



100g masła
125g cukru kryształu
125ml mleka 3,2%
550g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
2 jajka
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
słoiczek frużeliny jagodowej lub 200g jagód zasypanych cukrem

Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem, dodać mleko, podgrzać i odstawić, by masa przestygła i była ledwie letnia – na około 30 minut.
W misce wymieszać drożdże z mąką, dodać jajka i żółtko oraz skórkę i sok z cytryny, wymieszać i zagniatać, wlewając masę z garnuszka. Zagniatać ciasto około 10 minut, aż będzie pulchne i mięciutkie, w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Z ciasta uformować wałek, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Włożyć papilotki do formy na muffinki. Z każdego kawałka ciasta formować placek, kłaść czubatą łyżkę jagód i zaklejać, tworząc kulki. Sklejeniem do dołu układać kulki w papilotkach.
Kiedy wszystkie kule będą gotowe, przykryć całość ściereczką i nastawić piekarnik na 175 stopni. Piec 15-20 minut, aż się zarumienią.
Takimi muffinkami poczęstowała mnie Ania z bloga Mops w kuchni, gdy byłam u niej w odwiedzinach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!