Drożdżowe muffiny z fetą i brokułem
Na ciasto:
240g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
80ml ciepłej wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
Na nadzienie:
120g sera typu feta
8 różyczek brokuła
1 ząbek czosnku
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepła wodą, zamieszać i odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić dołek, wlać oliwę, wbić jajko i wlać rozczyn drożdżowy, ciasto bardzo dokładnie wyrobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
W trakcie, kiedy ciasto odpoczywa zblanszować brokuły w osolonej wodzie – wrzucić różyczki do wrzątku i trzymać je tam 5 minut, odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Ser feta pokroić w równą kostkę, czosnek obrać i pokroić na 8 plasterków.
Piekarnik nastawić na 180 stopni – góra/dół, a foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozgniatać w dłoniach na płaski placek, kłać na środku rózyczkę brokuła, kawałek sera feta i czosnku, całość zawijać, tworząc sakiewkę i zwinięciem w dół wkładać do papilotek.
Wstawić blachę do piekarnika i piec muffinki 15 minut, wyjąć je od razu po upieczeniu i pozwolić im ostygnąć na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!