//

Drożdżowe muffiny z fetą i brokułem

Pomysł "w ten deseń" chodził za mną od jakiegoś czasu (drożdżowe muffinki z jagodami jadłam u Ani z bloga Mops w kuchni ), ale nie do końca wiedziałam, jak chcę skomponować smaki i czym je połączyć, by wyszło smacznie. W końcu postanowiłam postawić na moje ulubione połączenie brokuła z serem typu feta. Wyszło pysznie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
45


Na ciasto:
240g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
80ml ciepłej wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek

Na nadzienie:
120g sera typu feta
8 różyczek brokuła
1 ząbek czosnku





Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepła wodą, zamieszać i odstawić na 15 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić dołek, wlać oliwę, wbić jajko i wlać rozczyn drożdżowy, ciasto bardzo dokładnie wyrobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.

W trakcie, kiedy ciasto odpoczywa zblanszować brokuły w osolonej wodzie – wrzucić różyczki do wrzątku i trzymać je tam 5 minut, odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Ser feta pokroić w równą kostkę, czosnek obrać i pokroić na 8 plasterków.

Piekarnik nastawić na 180 stopni – góra/dół, a foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozgniatać w dłoniach na płaski placek, kłać na środku rózyczkę brokuła, kawałek sera feta i czosnku, całość zawijać, tworząc sakiewkę i zwinięciem w dół wkładać do papilotek.

Wstawić blachę do piekarnika i piec muffinki 15 minut, wyjąć je od razu po upieczeniu i pozwolić im ostygnąć na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Drożdżowe muffiny z fetą i brokułem
  • Drożdżowe muffiny z fetą i brokułem
  • Drożdżowe muffiny z fetą i brokułem