//

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Każdy z nas choć raz w życiu jadł drożdżowe racuchy, a potem szukał przepisu idealnego, ja już swój ideał takich racuszków znalazłam i smażę sobie na poprawienie humoru :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki na rozczyn
4 jajka
250ml ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru
3 średnie jabłka (jak dla mnie to najlepsze są jonagored)
cukier puder do posypania





Rozkruszyć drożdże, wrzucić je do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i odrobinę mleka, dobrze wymieszać, po czym zalać resztą mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i reszty cukru utrzeć gładką, puszystą, białą masę. Do masy z żółtek dodac przesianą mąkę, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, można zetrzec na tarce o grubych oczkach, wtedy racychy będą delikatniejsze. Dodać jabłka do ciasta i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką stołową ciasto i formowac placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoto. usmażone racuchy wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis z bloga Wypieki z pasją.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Drożdżowe racuchy z jabłkami
  • Drożdżowe racuchy z jabłkami
  • Drożdżowe racuchy z jabłkami