Drożdżowe racuchy z jabłkami
2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki na rozczyn
4 jajka
250ml ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru
3 średnie jabłka (jak dla mnie to najlepsze są jonagored)
cukier puder do posypania
Rozkruszyć drożdże, wrzucić je do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i odrobinę mleka, dobrze wymieszać, po czym zalać resztą mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i reszty cukru utrzeć gładką, puszystą, białą masę. Do masy z żółtek dodac przesianą mąkę, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, można zetrzec na tarce o grubych oczkach, wtedy racychy będą delikatniejsze. Dodać jabłka do ciasta i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką stołową ciasto i formowac placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoto. usmażone racuchy wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis z bloga Wypieki z pasją.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!