Drożdżowy chleb z formy
Na formę 31x14cm:
680g (4 szklanki) mąki pszennej tortowej
340g (2 szklanki) mąki żytniej typ 720
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 400 ml ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Mąki z solą wymieszać, a najlepiej przesiać przez sito do miski.
Wymieszać pokruszone drożdże z cukrem, dodać łyżeczkę ciepłej wody, odstawić na 20 minut.
W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy i oliwę, wymieszać i zacząć zagniatać, zagniatając stopniowo dolewać wodę. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody lub podsypać ciasto mąką, musi być elastyczne, ale dobrze rozciągliwe i musi odchodzić od rąk.
Obsypać ciasto mąką, włożyć do miski i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, ciasto chlebowe zagnieść ponownie, uformować podłużny wałek i włożyć do formy, przykryć ściereczką i pozwolić mu wyrastać jeszcze na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika chlebek naciąć ostrym nożem lub żyletką, wstawić formę z ciastem do piekarnika i piec 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i połozyc na kratce by ostygł.
Przepis na chlebek pochodzi z książki „Chleb domowy wypiek”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!