Drożdżowy placek ze śliwkami



Ciasto:
550g mąki pszennej tortowej
220ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
120g białego cukru
3 łyżeczki masła
1 jajko
Szczypta soli
Kruszonka:
100g mąki pszennej tortowej
75g białego cukru
75g miękkiego masła
Ponadto:
Kilka świeżych śliwek

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać dwie łyżki mleka (z przygotowanej porcji), 20g cukru i 1 łyżkę mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włożyć je do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie. Nastawić piekarnik na 180 stopni, a tortownicę o średnicy 22 centymetry wyściełać papierem do pieczenia – spód i boki. Wyłożyć ciasto do tortownicy, mocno ugnieść i rozłożyć na wierzchu pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki.
Z podanych składników przygotować kruszonkę: rozetrzeć w palcach masło z mąką i cukrem, aż utworzą się grudki. Rozprowadzić kruszonkę na wierzchu ciasta i wstawić blachę do piekarnika.
Piec ciasto na średnim poziomie piekarnika 45-60 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona. Upieczone ciasto wyjąć od razu, przełożyć na kratkę, by wystygło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!