//

Drożdżowy placek ze śliwkami

Jesień to przede wszystkim owoce z polskich sadów. Dlaczegoby więc nie wykorzystać tych najsmaczniejszych i nie zrobić pysznego, drożdżowego, puszystego, jak chmurka, placka ze śliwkami i kruszonką? Nie ma chyba nic wspanialszego, jak w deszczowy, ponury dzień, zasiąść i z kubkiem gorącej herbatki (lub mleka) rozpieszczać podniebienie - ciepłym jeszcze - ciastem. Śliwki, jakie wykorzystacie nie mają tutaj znaczenia, ale najlepiej do takich wypieków pasują węgierki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
100


Ciasto:
550g mąki pszennej tortowej
220ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
120g białego cukru
3 łyżeczki masła
1 jajko
Szczypta soli

Kruszonka:
100g mąki pszennej tortowej
75g białego cukru
75g miękkiego masła

Ponadto:
Kilka świeżych śliwek





Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać dwie łyżki mleka (z przygotowanej porcji), 20g cukru i 1 łyżkę mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włożyć je do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie. Nastawić piekarnik na 180 stopni, a tortownicę o średnicy 22 centymetry wyściełać papierem do pieczenia – spód i boki. Wyłożyć ciasto do tortownicy, mocno ugnieść i rozłożyć na wierzchu pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki.

Z podanych składników przygotować kruszonkę: rozetrzeć w palcach masło z mąką i cukrem, aż utworzą się grudki. Rozprowadzić kruszonkę na wierzchu ciasta i wstawić blachę do piekarnika.

Piec ciasto na średnim poziomie piekarnika 45-60 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona. Upieczone ciasto wyjąć od razu, przełożyć na kratkę, by wystygło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Drożdżowy placek ze śliwkami