Duszone żeberka w sosie własnym
500g żeberek wieprzowych
4 łyżki masła klarowanego lub smalcu wieprzowego
1 średniej wielkości cebula
3 szklanki bulionu (750ml)
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki słodkiej papryki suszonej
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz czarny
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na wybranej wielkości kawałki – ja dzieliłam tak, by kawałki miały 1 kostkę.
W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią – nic to, kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!
Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut – przed wyłożeniem na talerze wmieszać do sosu śmietankę.
Im dłużej będą się dusiły, tym lepiej. Podawać żeberka z (najlepiej młodymi) ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną perłową.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!