//

Duszone żeberka w sosie własnym

Dorwaliśmy ostatnio na zakupach żeberka, wieprzowe, ładne, różowe, żeberka. Po prostu jak je zobaczyłam, to wyobraziłam sobie je w pysznym, aksamitnym i aromatycznym sosie własnym. Chciałam, by były takie, jak robiła je moja mamuśka. Niestety, musiałam robić potrawę na tzw. "smaka", bo moja mamuśka (skarżę się, bo wiem, że tatuś regularnie odwiedza bloga) nie ma już nawet czasu, by pogadać przez telefon z ukochaną córunią ;)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
75


500g żeberek wieprzowych
4 łyżki masła klarowanego lub smalcu wieprzowego
1 średniej wielkości cebula
3 szklanki bulionu (750ml)
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki słodkiej papryki suszonej
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz czarny
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%





Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na wybranej wielkości kawałki – ja dzieliłam tak, by kawałki miały 1 kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią – nic to, kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!

Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut – przed wyłożeniem na talerze wmieszać do sosu śmietankę.

Im dłużej będą się dusiły, tym lepiej. Podawać żeberka z (najlepiej młodymi) ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną perłową.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Duszone żeberka w sosie własnym