Dżem dyniowy



1 kg dyni
miąższ z 2 pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
250g cukru
łyżeczka mielonego imbiru

Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do garnka z grubym dnem, podlać odrobiną wody i dusić, aż zmięknie. Dodać pokrojony miąższ z dwóch pomarańczy i skórkę. Dusić całość na małym ogniu, aż powstanie gęsta papka.
Kiedy masa się zredukuje prawie do połowy, wsypać cukier i dodać imbir, dokładnie zamieszać. Jeżeli komuś dynia się całkowicie nie rozpadła, można wspomóc się blenderem.
Ciepłe powidła nakładać do słoiczków, wycierać brzegi słoiczków, lekko zakręcac i pasteryzować w kąpieli wodnej około 30 minut. Wyjmować z kąpieli wodnej, dokręcać i stawiać do góry dnem. Zostawić tak, aż całkowicie wystygną.
Inspiracja ze strony Pumpkin.pl.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!