//

Dżem z borówek

Wzięło mnie na robienie domowych dżemów na serio. W tym roku przekonałam się, że żeby zrobić pyszne przetwory wcale niepotrzebne są sztuczne cukry żelujące, czy tym podobne dodatki, które (nie ukrywam) zmieniają nieco smak przetworów. Oczywiście nikomu nic nie wyrzucam, sama swego czasu uważałam, że kupny cukier żelujący to samo dobro, bo dżem można zrobić z nimi w dosłownie 10 minut (łącznie z przygotowaniem owoców), ale skoro można je pominąć, to dlaczego by nie skorzystać z takiej okazji? :) Dżem borówkowy wyszedł mi pyszny, gęsty, słodziutki, będzie idealny do naleśników, które podam na pewne (jeszcze nie wiem, w które!!) leniwe, sobotnie śniadanie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 700ml
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
ok. 65


800g borówek amerykańskich
200g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
opcjonalnie: laska wanilii, przekrojona i wydrążona z ziarenek (dodajemy i tak całość)





Borówki umyć, oczyścić, osuszyć.

W garnku z grubym dnem umieścić borówki i cukier, wymieszać, zacząć podgrzewać i kiedy cukier się rozpuści dodać sok z cytryny i (jeśli dodajemy) laskę wanilii razem z wydrążonymi ziarenkami. Nastawić pod garnkiem największy ogień i cały czas mieszać, woda szybciej wyparuje i owoce się nie przypalą – smażenie dżemu powinno zająć 20-30 minut (masa nadal będzie rzadka, ale zgęstnieje w słoikach) – jeśli chcemy mocno stalą konsystencję, to gotujemy 30 minut, jeśli lekko galaretkowatą, to 20, borówki mocno żelują.

Wyjąć z garnka laskę wanilii (można ją włożyć do słoiczków, w których będzie dżem) i porozlewać gorący dżem do słoiczków, wytrzeć brzegi i bardzo mocno zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji aż do wystudzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Dżem z borówek
  • Dżem z borówek