Dżem z borówek
800g borówek amerykańskich
200g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
opcjonalnie: laska wanilii, przekrojona i wydrążona z ziarenek (dodajemy i tak całość)
Borówki umyć, oczyścić, osuszyć.
W garnku z grubym dnem umieścić borówki i cukier, wymieszać, zacząć podgrzewać i kiedy cukier się rozpuści dodać sok z cytryny i (jeśli dodajemy) laskę wanilii razem z wydrążonymi ziarenkami. Nastawić pod garnkiem największy ogień i cały czas mieszać, woda szybciej wyparuje i owoce się nie przypalą – smażenie dżemu powinno zająć 20-30 minut (masa nadal będzie rzadka, ale zgęstnieje w słoikach) – jeśli chcemy mocno stalą konsystencję, to gotujemy 30 minut, jeśli lekko galaretkowatą, to 20, borówki mocno żelują.
Wyjąć z garnka laskę wanilii (można ją włożyć do słoiczków, w których będzie dżem) i porozlewać gorący dżem do słoiczków, wytrzeć brzegi i bardzo mocno zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji aż do wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!