//

Eklery kawowe z solonym karmelem

W zeszłym roku, będąc w Londynie, nakupiłam sobie kilkanaście książek kulinarnych, w tym, uwielbianego przeze mnie Paula Hollywooda. I tak te książki leżały i leżały, aż w końcu postanowiłam do nich zajrzeć. Przepis na te eklery znalazłam w książce "Pies and puds" - ciasto to mój sprawdzony przepis, krem odrobinkę zmodyfikowałam, polewę też, ale suma sumarum połączenie lekko gorzkawego kremu ze słodko-słonym karmelem i delikatnym ciastem oraz chrupiącymi migdałami, sprawiło, że jeszcze bardziej zaczęłam uwielbiam Paula! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 niedużych eklerów
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto parzone:
125ml wody
125ml tłustego mleka
100g masła
szczypta soli
200g mąki pszennej
4 jajka rozm. M

Krem:
250g mascarpone (schłodzonego)
200g słodkiej śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Polewa (toffi, solony karmel):
75g masła
150g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
50ml mleka + 2 łyżki (na później)
150g cukru pudru

Ponadto:
migdały





Przygotować ciasto:
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko z wodą i masłem (aż masło się rozpuści), jednym ruchem wsypać mąkę i trzymając garnek na średnim ogniu, energicznie mieszać, ucierając i ugniatając ciasto, drewnianą łyżką – ok 5 minut. Zdjąć garnek z ognia, przełożyć ciasto do miski, do osobnej miseczki wbić jajka.

Nastawić piekarnik na 200°C góra/dół, dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Do ciepłego ciasta włożyć mieszadła miksera, zacząć ubijać na średnich obrotach, wlewać po jednym jajku – po ostatnim miksować na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie jednolite i dość ciężkie. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką gwiazdką i wyciskać po 8 pasów ciasta na 1 blachę.

Wstawić jedną blachę do nagrzanego piekarnika i piec eklery do 20 minut – aż się zarumienią, wyjąć, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia. Identycznie upiec drugą blachę eklerów.

Eklery kawowe z solonym karmelem2

Polewa:
W rondlu rozpuścić masło z cukrem trzcinowym, aż się połączą, wlać 50ml mleka i dodać sól, zamieszać i zostawić na średnim ogniu 5-10 minut, by całość bulgotała – co jakiś czas zamieszać. Zestawić z ognia, dodać cukier puder i utrzeć krem. Wlać 2 łyżki gorącego mleka i dobrze wymieszać, przykryć polewę folią, by nie obeschła.

Krem:
Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną i ubić na sztywno. Mascarpone podmiksować, połączyć ze śmietanką i dobrze wymieszać, tworząc puszysty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z małą końcówką, gładką.

Eklery przekroić w poprzek na pół, poukładać obok siebie, wyciskać równe porcje kremu, złożyć eklery i za pomocą szpatułki, smarować wierzchy polewą, od razu posypując migdałami.

Jeśli eklerów nie podajemy od razu, należy krem przygotować albo bezpośrednio przed podaniem, albo wcześniej i przechowywać go w lodówce. Polewę przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Eklery nadziać i posmarować karmelem bezpośrednio przed podaniem — inaczej zmiękną.

Eklery kawowe z solonym karmelem3

Zobacz też przepis na klasyczne eklery z budyniem:

 

 

>>POBIERZ PDF<<, by wydrukować przepis.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Eklery kawowe z solonym karmelem