//

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Bardzo często robiła ją moja Mamusia, a gdy robiła, to bardzo duży, pięciolitrowy gar, którego zawartość zawsze szybko znikała :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
70
Czas całkowity (min):
85


200g fasoli białej Piękny Jaś
1,5 l + 2l wody
150g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
ew. kawałek wędzonej kości
pół dużej cebuli
250g ulubionych parówek
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
sól
pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe
łyżka koncentratu pomidorowego
kminek, pieprz czarny świeżo mielony, suszony majeranek





Fasolę dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić, włożyć do garnka i zalać 1,5l wody, przykryć i odstawić na noc.

Następnego dnia fasolę odcedzić z wody, wsypać do garnka i zalać 2 l zimnej wody (jeśli używamy kości wędzonej, to należy ją również dodać do fasoli). Dodać sól, pieprz w ziarenkach, wiele angielskie i listek (kość wędzoną) i gotować na niedużym ogniu ok. 40 minut.

Na dwóch łyżkach oleju zarumienić boczek, dodać pokrojoną drobno cebulę, smażyć na złoto, dodać do fasoli. Gotować całość na niewielkim ogniu jeszcze około 30 minut – aż fasola będzie miękka.

Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagrzać, dodać pokrojone w plasterki parówki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i razem rozpuścić, wlać najpierw jedną, a potem drugą chochelkę wywaru z garnka z fasolą, cały czas mieszając podgrzewać chwilę. Zasmażkę wlać do garnka i jeszcze chwilę razem podgotować.

Doprawić do smaku kminkiem, mielonym pieprzem i koniecznie majerankiem, spróbować i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę przypraw.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Fasolka po bretońsku
  • Fasolka po bretońsku