Fasolka szparagowa w słoikach



6 kilo fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
sól, cukier, woda
litrowe słoiki

Fasolkę okroić z końcówek i dokładnie umyć, włożyć do garnka z szerokim dnem i zalać wrzącą wodą tak, by woda tylko przykrywała strąki – kiedy woda znowu zacznie wrzeć, gotować od tego momentu 15 minut. Fasolkę odcedzić, przestudzić. Poukładać bardzo ciasno w słoikach tak, żeby żadna fasolka nie wystawała ponad szyjkę słoika i zalewę (to ważne!! bo inaczej fasolka skiśnie!).
Przygotować zalewę (liczyć około 700ml zalewy na każdy litrowy słoik)- na każdy 1 litr wody wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalewać fasolkę, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Słoiki zakręcić, wstawić do dużego gara z szerokim dnem, zalać wodą do 2/3 wysokości, przykryć garnek i od momentu zagotowania wody gotować 1 godzinę.
Gorące słoiki wyjąć z garnka, dokręcić i odstawić, a po 24 godzinach powtórzyć gotowanie tak samo jak za pierwszym razem. Gorące słoiki wyjąć, dokręcić raz jeszcze i po 10 minutach postawić do góry dnem – zostawić tak do całkowitego wystudzenia.
Fasolkę mozna przechowywać nawet do następnego sezonu przetworowego, w ciemnym, chłodnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!