//

Fasolka szparagowa w słoikach

Jak widzicie szał przetworów w moim domu powrócił. Kiedyś to mamuśka musiała mnie zaganiać do roboty w kuchni, a dzisiaj z kuchni nie może mnie wygonić, co więcej, to ja muszę ją zaganiać do roboty przy przetworach :) Jednym z naszych ulubionych przetworów jest właśnie fasolka szparagowa. Jest świetna, kiedy chcemy zjeść ciepłe warzywa do obiadu, zamiast zwykłej sałatki. Fasolka nie traci na smaku, jest nawet pyszniejsza, wiadomo, lepiej smakuje nam coś, czego się długo nie jadło. Przy tym jest miękko-chrupiąca i można w taki sposób zrobić właściwie każdy rodzaj szparagówki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilkanaście słoików
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
15+120
Czas całkowity (min):


6 kilo fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
sól, cukier, woda
litrowe słoiki





Fasolkę okroić z końcówek i dokładnie umyć, włożyć do garnka z szerokim dnem i zalać wrzącą wodą tak, by woda tylko przykrywała strąki – kiedy woda znowu zacznie wrzeć, gotować od tego momentu 15 minut. Fasolkę odcedzić, przestudzić. Poukładać bardzo ciasno w słoikach tak, żeby żadna fasolka nie wystawała ponad szyjkę słoika i zalewę (to ważne!! bo inaczej fasolka skiśnie!).

Przygotować zalewę (liczyć około 700ml zalewy na każdy litrowy słoik)- na każdy 1 litr wody wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalewać fasolkę, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Słoiki zakręcić, wstawić do dużego gara z szerokim dnem, zalać wodą do 2/3 wysokości, przykryć garnek i od momentu zagotowania wody gotować 1 godzinę.

Gorące słoiki wyjąć z garnka, dokręcić i odstawić, a po 24 godzinach powtórzyć gotowanie tak samo jak za pierwszym razem. Gorące słoiki wyjąć, dokręcić raz jeszcze i po 10 minutach postawić do góry dnem – zostawić tak do całkowitego wystudzenia.

Fasolkę mozna przechowywać nawet do następnego sezonu przetworowego, w ciemnym, chłodnym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Fasolka szparagowa w słoikach