Fasolka z czosnkiem i ziołami
250g fasolki dowolnego rodzaju
ok. 200g ziemniaków
pół średniej cebuli
pół główki czosnku (najlepiej nie odrywać ząbków od rdzenia)
1 pomidor (malinowy lub rzymski)
lubczyk lub inne ulubione zioła (koperek, pietruszka, liście selera)
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 świeże ząbki czosnku
Fasolkę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin (np. na noc).
Po namoczeniu fasolkę odsączyć, włozyć do garnka i zalać ok. 2 litrami wody, wsypać 2 łyżeczki soli, dodać zioła, zacząć gotować fasolkę. Po jakiś 30 minutach dodać resztę składników, czyli: obrane ziemniaki w całości, pomidora przekrojonego na pół, pół główki czosnku i obraną cebulę. Gotować całość kolejne 45 minut i wyjąć wszystkie składniki, oprócz ziół i fasoli – fasolę gotować jeszcze około 30 minut, do miękkości.
Wyjęte warzywa rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę do miski.
Ugotowaną fasolę odsączyć, zostawiając odrobinę wody, dodać do rozgniecionych warzyw, wlać oliwę i wcisnąć dwa, obrane ząbki czosnku, całość dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku i podawać na gorąco.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!