Figi zapiekane z oscypkiem i miodem
Cudne! Po prostu cudne :) A niby to tylko zwykłe figi, z oscypkiem, migdałami i miodem... nie sądziłam, że figi na ciepło smakują tak wybornie. Pomysł zapieczenia całych owoców z oscypkiem wpadł mi do głowy, kiedy otworzyłam lodówkę, a tam ujrzałam piękne, fioletowe owoce i serki, które rodzice przywieźli nam z Zakopanego - taki zestaw musiał skończyć się smacznym połączeniem :) całej rodzince deser smakował, więc teraz Wy go spróbujcie.
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30
6 świeżych, dojrzałych fig
2 małe serki oscypki (lub kawałek dużego) wędzone
garść całych migdałów
3 łyżki ulubionego miodu (płynnego)
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Figi umyć, osuszyć i nakroić na krzyż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Ser pokroić w cienkie plasterki i pokruszyć je do środka fig. Migdały posiekać i posypać nimi wierzch fig.
Figi wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut, po czym polać je miodem z wierzchu i zapiekać jeszcze 5-10 minut. Podawać na gorąco.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!