Fishburgery
Kotlety:
400g mięsa białej, morskiej ryby (bez skóry)
4 łyżki bułki tartej
1 surowe jajko
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 małe ogórki konserwowe
pół małej cebuli
szczypta śweżo mielonego, czarnego pieprzu
Ponadto:
4 bułeczki domowego wypieku
przepisu
Najpierw przygotować sos: wymieszać majonez ze śmietaną, dodać pokrojone w kostkę ogórki i posiekaną drobniutko cebulkę, doprawić do smaku, zamieszać i odstawić.
Bułeczki przekroić na połówki i rozłozyć obok siebie.
Mięso ryby podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce lub w naczyniu blendera, przełożyć do miski. Do ryby dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz i wyrobić miękką masę. Na patelni rozgrzać płytki olej, porcję rybną podzielić na 4, formować nieduże, okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć kotlety, aż będą rumiane, przekładać na ręcznik papierowy, by lekko odsiąkły z tłuszczu.
Na spodnią część bułeczki położyć kotleta, a na kotleta nałożyć sos, przykryć wierzchnią częścią i to samo uczynić z pozostałymi bułeczkami. Podawać od razu.
Porcje oczywiście można podzielić i zrobić 8 mniejszych burgerów.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!