Focaccia z bakłażanem
Ciasto:
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
10g świeżych drożdży
150ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Pozostałe składniki:
1 nieduży bakłażan
1/2 czerwonej cebuli
5 obranych ząbków czosnku
oliwa
kilka gałązek tymianku
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do oprószenia
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić. Mąkę wymieszać z solą, wlać oliwę i wodę z drożdżami, wyrobić gładkie, elastyczne i jednolite ciasto, które nie będzie przywierało do rąk, uformować kulę, posmarować oliwą, włożyć do miski, szczelnie zakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w temp. pokojowej na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto znów zagnieść i rozgnieść na blasze (nieprzywierającej), tworząc nieregularny, okrągły kształt o grubości ok. 1,5 cm, przykryć folią i znów odstawić. Kiedy ciasto wyrasta, nastawić piekarnik na 210°C góra/dół. Bakłażana pokroić w poprzek na plastry grubości ok. 7 mm, ułożyć obok siebie na ręczniku papierowym i oprószyć solą z obu stron, odstawić na 20 minut. W międzyczasie przekroić na mniejsze kawałki ząbki czosnku i pokroić cebulę w ząbki, gałązki tymianku podzielić na mniejsze.
Bakłażany osuszyć z soku za pomocą ręcznika papierowego, ciasto odkryć, z wierzchu posmarować oliwą, ułożyć (dociskając w dół) plastry bakłażanów i również je posmarować oliwą. Pomiędzy poukładać kawałki cebuli, czosnku i gałązki tymianku. Wierzch oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut aż focaccia zarumieni się ładnie z wierzchu. Podawać na ciepło.
Przepis zgłaszam do akcji Mopsika „Warzywa psiankowate 2015” w kategorii bakłażan:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!