Focaccia ze szparagami
260g mąki pszennej chlebowej typ 750 + 1 łyżka
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
15g świeżych drożdży
170ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
100g szparagów
garść czarnych oliwek
5 obranych ząbków czosnku
oliwa
fleur de sel z rozmarynem (lub zwykła, morska sól, ale gruboziarnista)
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki, wymieszać i odstawić, aż płyn się spieni.
Mąkę przesiać z solą, zrobić dołek, wlać oliwę i rozczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, które będzie odchodzić od naoliwionych dłoni – ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejce na 1 godzinę lub co najmniej do podwojenia objętości.
Po wyrastaniu nagrzać piekarnik do 210°C góra/dół, posmarować blachę oliwą. Ciasto ponownie zagnieść i uformować z niego placek o śr. ok 30 cm. na przygotowanej blasze, przykryć folią i odstawić. Szparagi dokładnie opłukać i osuszyć, pozbawić twardych części (jeśli są duże to należy je dodatkowo obrać i przekroić wzdłuż na pół), czosnek pokroić na mniejsze kawałki, a oliwki na pół. Poukładać szparagi na wierchu ciasta, między nimi poukładać czosnek i oliwki, całość, a szczególnie szparagi skropić oliwą i całość oprószyć niewielką ilością soli.
Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec, aż się zarumieni, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!