//

Focaccia ze szparagami

Jak dla mnie focaccia to świetny sposób na łatwe w przygotowaniu i kreatywne śniadanie - wystarczy dobry przepis na ciasto (a wydaje mi się, że właśnie przy tej wersji w końcu wymodziłam idealną recepturę) i kilka świeżych, ulubionych składników. Ten włoski chlebek w wersji ze szparagami bardzo nam smakował - smak chrupiących szparagów przełamywały czarne oliwki i posmak oregano, które dodałam do portugalskiej fleur de sel - Wy oczywiście możecie użyć zwykłej, kuchennej soli, ja zwyczajnie mam do fleur de sel słabość, szczególnie jeśli chodzi o posypywanie pieczywa :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


260g mąki pszennej chlebowej typ 750 + 1 łyżka
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
15g świeżych drożdży
170ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

100g szparagów
garść czarnych oliwek
5 obranych ząbków czosnku
oliwa
fleur de sel z rozmarynem (lub zwykła, morska sól, ale gruboziarnista)





Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki, wymieszać i odstawić, aż płyn się spieni.

Mąkę przesiać z solą, zrobić dołek, wlać oliwę i rozczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, które będzie odchodzić od naoliwionych dłoni – ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejce na 1 godzinę lub co najmniej do podwojenia objętości.

Po wyrastaniu nagrzać piekarnik do 210°C góra/dół, posmarować blachę oliwą. Ciasto ponownie zagnieść i uformować z niego placek o śr. ok 30 cm. na przygotowanej blasze, przykryć folią i odstawić. Szparagi dokładnie opłukać i osuszyć, pozbawić twardych części (jeśli są duże to należy je dodatkowo obrać i przekroić wzdłuż na pół), czosnek pokroić na mniejsze kawałki, a oliwki na pół. Poukładać szparagi na wierchu ciasta, między nimi poukładać czosnek i oliwki, całość, a szczególnie szparagi skropić oliwą i całość oprószyć niewielką ilością soli.

Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec, aż się zarumieni, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Focaccia ze szparagami
  • Focaccia ze szparagami
  • Focaccia ze szparagami