//

Focaccia

Pierwszy raz w życiu zrobiłam focaccię. Dawno się do niej przymierzałam, ale albo nie było czasu, albo okazji, ale razu pewnego tak się złożyło, że spotkały się obydwie sytuacje i powstała pyszna focaccia. Wykorzystałam przepis z książki "Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków", odrobinkę modyfikując ilość mąki, ponadto - ciasto wyrabiałam za pomocą maszynki do chleba, polecam to wyjście, bo ciasto jest bardzo luźne, a wazne jest, by było miękkie, więc każda dodatkowa ilość mąki może pogorszyć jego jakość.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
80
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
110


Focaccia:
10g świeżych drożdży
175ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
300-320g mąki pszennej (np. chlebowej)
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanego rozmarynu

Na wierzch i do posmarowania:
oliwa
sól drobnoziarnista
pomidorki koktajlowe (kilka, pokrojone na połówki)
oliwki zielone (czarne też mogą być)
listki rozmarynu
ząbek - dwa czosnku





Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami ciepłej wody, dodać cukier, wymieszać i zalać resztą ciepłej wody, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować.

Po tym czasie przesiać mąkę z solą i zrobić w niej dołek, dodać rozmaryn, wlać oliwę i rozczyn drożdżowy, wszystko wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne, jednolite ciasto – ewentualnie podsypując mąką, ale tylko do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk – ciasto ma mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie.

Nastawić piekarnik na 190 stopni.

Przygotować tortownicę lub okrągłą formę do tart o średnicy około 25cm, wysmarować ją oliwą, wyłożyć ciasto i wygnieść je tak, by leżalo równą warstwą, posmarować je z wierzchu dość znaczną ilością oliwy i palcami porobić rowki. Czosnek obrać i pokroić w dość duże kawałki, powkładać pomiędzy warzywami.

W rowki powkładać oliwki oraz połówki pomidorków stroną przzekrojoną do góry, całość oprószyć odrobiną drobnej soli, porozkładać listki rozmarynu.

Wstawić całość do piekarnika na środkową półkę i piec 25-30 minut, podawać na ciepło.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Focaccia
  • Focaccia
  • Focaccia