Fondue czekoladowe
Przepis na porcję dla 2 osób:
150g czekolady (ja mieszałam 70g czekolady gorzkiej i 80g czekolady mlecznej)
ok. 100ml słodkiej śmietanki 18%
szczypta suszonego, mielonego chilli
Dodatkowo:
ulubione owoce, np. kiwi, banany, truskawki
Do garnuszka (np. do kąpieli wodnej) włożyć połamaną czekoladę i zacząć podgrzewać, kiedy czekolada się rozpuści, wlać śmietankę i cały czas podgrzewając, mieszać. Kiedy całość połączy się w jednolitą masę dodać chilli.
Czekoladę przełozyć do miseczki do fondue (nie trzeba posiadać takiego sprzętu*) i postawić na kominku ze świeczką.
Owoce umyć, osuszyć, ewentualnie obrać i pokroić w dowolnej wielkości kawałki, ułożyć je na talerzykach.
Sprzęt do czekoladowego fondue to świetna inwestycja! Zwykle cena takiego zestawu (razem z widelczykami) nie przekracza 30 złotych. Dzięki kominkowi i świeczce, masa czekoladowa pozostaje płynna i ciepła.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!