Frużelina jagodowa
500g jagód
200ml zimnej wody + 50ml
150g cukru
4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej (tak trochę ponad 20ml)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Jagody umyć i włożyć do garnuszka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny i zalać 200 ml wody, zacząć podgrzewać na średnim ogniu. W szklance wymieszać 50ml wody z mąką ziemniaczaną.
Jagody podgrzewać około 5-10 minut, po chwili powinny stracić swój surowy wygląd i smak – a po rozgnieceniu między palcami być miękkie i gorące.
Do masy jagodowej wlać bardzo dobrze rozpuszczoną mąkę i cały czas energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze około 5 minut. Gorącą frużelinę przekładać do czystych słoiczków (wychodzi ok. 1 litr frużeliny), zakręcać je i stawiać do góry dnem, pozostawić tak aż ostygną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!