//

Frużelina jagodowa

Cóż, odkąd zrobiłam moją genialną (tak, genialną!) frużelinę truskawkową, czekałam tylko na to, by kupić jagody i zrobić ciemną wersję tego przysznego przetworu :) Frużelina jagodowa wyszła cudna, mało słodka, ale wystarczająco słodka, by podkreślić smak jagód, nie lubimy słodkich przetworów, ale jeśli Wy lubicie, to możecie dodać więcej cukru. Idealnie będzie pasowała do lodów, naleśników i gofrów :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


500g jagód
200ml zimnej wody + 50ml
150g cukru
4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej (tak trochę ponad 20ml)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny





Jagody umyć i włożyć do garnuszka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny i zalać 200 ml wody, zacząć podgrzewać na średnim ogniu. W szklance wymieszać 50ml wody z mąką ziemniaczaną.

Jagody podgrzewać około 5-10 minut, po chwili powinny stracić swój surowy wygląd i smak – a po rozgnieceniu między palcami być miękkie i gorące.

Do masy jagodowej wlać bardzo dobrze rozpuszczoną mąkę i cały czas energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze około 5 minut. Gorącą frużelinę przekładać do czystych słoiczków (wychodzi ok. 1 litr frużeliny), zakręcać je i stawiać do góry dnem, pozostawić tak aż ostygną.

Jagodowo Nam banerek - Kopia



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Frużelina jagodowa
  • Frużelina jagodowa