Frużelina wiśniowa



2kg wydrylowanych wiśni (razem z sokiem, który puściły)
600g cukru
800ml + 100ml zimnej wody
6 pelnych łyżek mąki ziemniaczanej
sok wyciśnięty z 2 cytryn

W garnku umieścić wiśnie razem z sokiem, wsypać cukier i wlać wodę (800 ml), zacząć podgrzewać – wiśnie muszą całkowicie stracić surowiznę – trwa to ok. 10 minut, dodać sok z cytryny, wymieszać.
W szklance rozprowadzić mąkę ziemniaczaną (całkowicie rozpuścić) z zimną wodą (100 ml) i całość wlać do owoców w garnku, całość bardzo energicznie mieszać, by nie zrobiły się grudki z mąki ziemniaczanej – gotować całość 5-10 minut.
Gorącą frużelinę wlewać do słoików, mocno dokręcać i stawiać je do góry dnem – nie ma potrzeby pasteryzacji, słoiki zamknięte na gorąco utrzymują przetwory nawet do 2 lat (po tym czasie już nie polecam przetworów spożywać) – frużelina wiśniowa nie traci swoich właściwości przez długi czas – zachowuje apetyczny kolor, smak i konsystencję.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!