Galaretka malinowa
450g mrożonych lub świeżych malin
3 szklanki gorącej wody
8 łyżek białego cukru
6 łyżek żelatyny w proszku
Maliny włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 1 godzinę, po tym czasie przetrzeć maliny razem z wodą, którą były zalane przez sito tak, by zostały tylko same ziarenka. Ziarenka z sita wyrzucić.
Miąższ malinowy wraz z płynem wlać do garnuszka, odlać z powrotem do miski 200ml.
Pod garnuszkiem ustawić ogrzewanie na średnim ogniu, do odlanego płynu wsypać żelatynę i mieszać, aż lekko zacznie pęcznieć, kiedy tak się stanie, wlać całość do garnuszka i podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Gorący płyn rozlać do pudełeczek postawionych do góry dnem, poczekać, aż zawartość przestygnie, przykryć denkami (szerszymi zaślepkami) i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki – do całkowitego stężenia.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, w razie problemu z wyjęciem galaretek z pudełeczek można na 5 sekund zanurzyć je we wrzątku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!