//

Gnocchi w sosie grzybowym

Zainspirowana Buddy'm Valastro postanowiłam odtworzyć to wspaniałe danie. Nie obyło się bez własnej inwencji twórczej. PYCHOTKA!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50


Sos grzybowy (należy go przygotować przed zrobieniem gnocchi):
spora garść suszonych grzybów
250g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
50ml śmietanki 18%
łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
szklanka bulionu
sól, pieprz

Na gnocchi (nioki):
500g ugotowanych w łupinkach ziemniaków
150g mąki pszennej
1 żółtko
łyżeczka oleju, sól





Ugotowane ziemniaki obrać, kiedy będą jeszcze gorące i przecisnąć przez praskę, chwilę przestudzić, dodać mąkę, żółtko, olej i sól do smaku, zagnieść delikatnie gładką masę.

Z masy formować wałeczki i kroić je na 2-centymetrowe kawałki, każdy kawałek zaokrąglać na boczkach, kłaść na podsypanym mąką blacie i wyciskać wzorek widelcem lub trzepaczką.

Kluseczki wkładać pojedynczo do gotującej się, osolonej wody i gotować 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżkę cedzakową.

Suszone grzyby przez godzinę moczyć w szklance wody w małym garnuszku, po czym ugotować je w tej samej wodzie, wyjąć z wody (wodę z grzybów zostawić!) i pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć, aż wszystkie zmiękną. Po tym czasie wlać wodę z grzybów i dodać pokrojone grzybki.

Chwilę razem gotować, podlać bulionem i poczekac, aż sos się odrobinę zredukuje. W kubeczku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i wlać do grzybów, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać świeżą natkę pietruszki i zabielić śmietanką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!