Gofry ziemniaczane
500g obranych ziemniaków
2 jajka
100g mąki pszennej
1 cebula
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę i zmiksować razem z pokrojoną cebulą, ewentualnie cebulę i ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.
Do warzyw dodać mąkę i roztrzepane jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
Gofrownicę rozgrzać do maksymalnej temperatury i posmarować olejem w środku. Nakładać ciasto ziemniaczane tak, aby pokryło całą powierzchnię, nie ma obawy, że ciasto wypłynie, ponieważ nie rośnie w czasie pieczenia.
Piec około 3-4 minut do momentu, kiedy gofrownica będzie się otwierała bez problemu. Podawać od razu, gorące, z kwaśną śmietanką lub ulubionym sosem.
Przepis z książki „Słodkie i słone gofry”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!