//

Gofry ziemniaczane

Ziemniaczane? A i owszem, ziemniaczane :) Jedne z najlepszych gofrów jakie jadłam, a tym samym sposób na lżejszą wersją placków ziemniaczanych :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


500g obranych ziemniaków
2 jajka
100g mąki pszennej
1 cebula
sól, pieprz





Ziemniaki pokroić w kostkę i zmiksować razem z pokrojoną cebulą, ewentualnie cebulę i ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.

Do warzyw dodać mąkę i roztrzepane jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.

Gofrownicę rozgrzać do maksymalnej temperatury i posmarować olejem w środku. Nakładać ciasto ziemniaczane tak, aby pokryło całą powierzchnię, nie ma obawy, że ciasto wypłynie, ponieważ nie rośnie w czasie pieczenia.

Piec około 3-4 minut do momentu, kiedy gofrownica będzie się otwierała bez problemu. Podawać od razu, gorące, z kwaśną śmietanką lub ulubionym sosem.

Przepis z książki „Słodkie i słone gofry”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!