Gołąbki bez zawijania – oszukane gołąbki
600g mięsa z łopatki wieprzowej
150g białego ryżu (waga przed ugotowaniem)
1 mała główka białej kapusty
1 duża, biała cebula
2 jaja
2 łyżki kaszy manny
½-1 łyżeczki soli do smaku
czarny, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
ok. 1 litr bulionu
Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko, odcedzić i ostudzić. Około 800g kapusty posiekać w drobną kostkę, włożyć do garnka, dodać ½ łyżeczki soli i wlać 200ml wody, gotować 10-15 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać i posiekać możliwie jak najdrobniej. Mięso zmielić w maszynce z drobnym sitem, do mięsa dodać ryż oraz cebulę i dobrze odciśniętą z wody kapustę, wbić jaja, dodać kaszę mannę, sól i pieprz i masę bardzo dokładnie wyrobić – przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Z reszty liści kapusty zrobić użytek – wyłożyć nimi dno brytfanny i zostawić kilka do przełożenia i przykrycia gołąbków. Nastawić piekarnik na 180 stopni – góra/dół.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować owalne kotlety, dość płaskie – nie kurczą się w czasie smażenia. Kłaść kotlety na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron na złoto, usmażone gołąbki wykładać na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich poukładać gołąbki w brytfannie, a kolejne warstwy przekładać liśćmi kapusty, przykryć również wierzch, wlać bulion i zamknąć brytfannę. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut, później podawać z ulubionym sosem.
Przepisy na sosy, po kliknięciu:
– pomidorowy;
– koperkowy;
– pieczarkowy;
– grzybowy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!