Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną
500g mięsa z łopatki wieprzowej lub z szynki (waga po zmieleniu)
200g suchej kaszy gryczanej prażonej
1 szklanka posiekanej, świeżej kapusty
1 duża, biała cebula
2 jaja
½-1 łyżeczki soli do smaku
czarny, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
ok. 1 litr bulionu
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
dodatkowo: liście kapusty do wyłożenia brytfanki
W garnku zagotować osoloną wodę, do gotującej włożyć woreczki z kaszą i gotować 15 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dobrze owinąć w ściereczkę i kołdrę i zostawić na 1-2 godziny by kasza sobie spokojnie doszła.
Posiekaną kapustę włożyć do garnka, dodać ½ łyżeczki soli i wlać 200ml wody, gotować 10-15 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać i posiekać możliwie jak najdrobniej. Mięso zmielić w maszynce z drobnym sitem, do mięsa dodać kaszę oraz cebulę i dobrze odciśniętą z wody kapustę, wbić jaja, dodać sól i pieprz i masę bardzo dokładnie wyrobić – przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Z reszty liści kapusty zrobić użytek – wyłożyć nimi dno brytfanny i zostawić kilka do przełożenia i przykrycia gołąbków. Nastawić piekarnik na 175 stopni – góra/dół.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować podłużne kotlety, dość płaskie – nie kurczą się w czasie smażenia, obtaczać w bułce tartej. Kłaść kotlety na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, usmażone gołąbki wykładać na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich poukładać gołąbki w brytfannie, a kolejne warstwy przekładać liśćmi kapusty, przykryć również wierzch, wlać bulion i zamknąć brytfannę. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut, później podawać z ulubionym sosem.
Zobacz też przepisy na klasyczne oszukane gołąbki i prawdziwe gołąbki, bez oszukiwania :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!