Grahamki – bułeczki pszenne
320g mąki pszennej tortowej
100g mąki pszennej graham (typ 1850)
230ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki miękkiego masła
4 łyżki otrębów owsianych (lub pszennych)
25g świeżych drożdży
Ponadto:
mleko do posmarowania
otręby lub ziarna do posypania
Mąki wymieszać z otrębami i solą, odstawić.
W miseczce wymieszać cukier z pokruszonymi drożdżami, zalać dwoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W mąkach zrobić dołek, dodać masło, wlać rozczyn drożdżowy i resztę ciepłej wody (ważne, by mąka była ciepła od wody, drożdże będą lepiej pracowały).
Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, gdyby się kleiło do rąk – podsypać odrobiną mąki, ale ciasto nadal ma być luźne.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić całość na 6 porcji i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 30 minut.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki i piec 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wyjąć bułeczki od razu i ostudzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!