//

Greckie pierożki ze szpinakiem i fetą

yłam w Grecji jeszcze jako mała, dziewięcioletnia dziewczynka. Niewiele z tej podróży pamiętam, ale pamiętam, jak zrywaliśmy cytryny z drzewka rosnącego obok domku, pamiętam wielką jaszczurkę, która przepiegła mi drogę, gdy schodziliśmy skalistą drogą na plażę, pamiętam zimną wodę i spacery wśród drzew oliwnych, kamienistą, pełną muszelek plażę. Dobrze pamiętam też, jak siedziałam na betonowym wybrzeżu, a mój tatuś nurkował i łowił mi muszelki od jeżowców. Pamiętam doskonale, kiedy poszliśmy do baru szybkiej obsługi i kelnerka nie wiedziała, że istnieje takie państwo, jak Polska... :) świetnie pamiętam te wakacje, wakacje w Grecji, a właściwie na Korfu, przepięknej, greckiej wyspie, z której o dziwo nie pamiętam moich przeżyć kulinarnyc - stąd moja pamięć wynajduje jedynie greckie dolmades, które jedliśmy bezpośrednio z puszki rozkoszując się promieniami gorącego słońca, o, i moją "ciocię", która wlazła na jeżowca... To były piękne wakacje i pamiętam je tak dobrze, mimo upływu 12 lat :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
30 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
90


Ciasto:
400g mąki pszennej tortowej
50g drożdży świeżych
szczypta soli
1 jajko
30g miękkiego masła
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka cukru
125ml ciepłego mleka 3,2%

Farsz:
400-500g szpinaku w liściach
250g sera solankowego typu feta
1 nieduża cebula
4 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz czarny

Ponadto:
2 łyżki mleka





Najpierw przygotować farsz:
Szpinak (rozmrozić, jeśli jest zamrożony) posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Kiedy będzie gotowa przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać i dodać posiekany szpinak, smażyć, aż woda z liści odparuje.

Przełożyć warzywa do miski i co jakiś czas zamieszać. Kiedy szpinak będzie jeszcze ciepły dodać ser i wymieszać.

Składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – nie odstawiać do wyrośnięcia. Ciasto dzielić na porcje i wałkować na placki o grubości około 4mm. Z każdego placka wycinać kółka foremką (lub szklanką), każde kółko jeszcze rozwałkować na cieńszy placuszek. Rozkładać placek na dłoni i nakładać czubatą łyżkę farszu, zaklejać i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przed samym pieczeniam posmarować mlekiem.

Nastawić piekarnik na 200 stopni, do nagrzanego wstawić pierożki i piec 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone wyłożyć na kratce.

Można podawać na ciepło, dobre są również następnego dnia (przechowywane w foliowym woreczku).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
  • Greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
  • Greckie pierożki ze szpinakiem i fetą