Greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
Ciasto:
400g mąki pszennej tortowej
50g drożdży świeżych
szczypta soli
1 jajko
30g miękkiego masła
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka cukru
125ml ciepłego mleka 3,2%
Farsz:
400-500g szpinaku w liściach
250g sera solankowego typu feta
1 nieduża cebula
4 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz czarny
Ponadto:
2 łyżki mleka
Najpierw przygotować farsz:
Szpinak (rozmrozić, jeśli jest zamrożony) posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Kiedy będzie gotowa przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać i dodać posiekany szpinak, smażyć, aż woda z liści odparuje.
Przełożyć warzywa do miski i co jakiś czas zamieszać. Kiedy szpinak będzie jeszcze ciepły dodać ser i wymieszać.
Składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – nie odstawiać do wyrośnięcia. Ciasto dzielić na porcje i wałkować na placki o grubości około 4mm. Z każdego placka wycinać kółka foremką (lub szklanką), każde kółko jeszcze rozwałkować na cieńszy placuszek. Rozkładać placek na dłoni i nakładać czubatą łyżkę farszu, zaklejać i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przed samym pieczeniam posmarować mlekiem.
Nastawić piekarnik na 200 stopni, do nagrzanego wstawić pierożki i piec 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone wyłożyć na kratce.
Można podawać na ciepło, dobre są również następnego dnia (przechowywane w foliowym woreczku).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!