//

Grillowana kukurydza

Grillowana kukurydza to świetny substytut sałatek, które podaje się do mięs z grilla. Kolby postanowiłam ugrillować, kiedy już zabrakło mi pomysłów na nowe sałatki, a dotychczasowe przejadły nam się już dawno temu. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią chrupiące, aromatyczne warzywa, otulone ziołowym masełkiem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób jako dodatek do grilla
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 kolby kukurydzy

Ponadto:
80g miękkiego masła
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
ok. 5 łyżek świeżo posiekanej natki pietruszki
szczypta soli





Masło wymieszać z natką pietruszki i solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać drobno posiekane chilli, odstawić do „przegryzienia”.

Kolby kukurydzy obrać z liści, przekroić na pół, włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować 5-6 minut. Odcedzić.

Kukurydzę grillować na ruszcie na dobrze rozgrzanym ogniu (węglu, brykiecie) przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się opiekła – na 2-3 minuty przed końcem grillowania, posmarować całe kolby przygotowanym masełkiem. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grillowana kukurydza
  • Grillowana kukurydza
  • Grillowana kukurydza