Grillowana kukurydza
2 kolby kukurydzy
Ponadto:
80g miękkiego masła
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
ok. 5 łyżek świeżo posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Masło wymieszać z natką pietruszki i solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać drobno posiekane chilli, odstawić do „przegryzienia”.
Kolby kukurydzy obrać z liści, przekroić na pół, włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować 5-6 minut. Odcedzić.
Kukurydzę grillować na ruszcie na dobrze rozgrzanym ogniu (węglu, brykiecie) przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się opiekła – na 2-3 minuty przed końcem grillowania, posmarować całe kolby przygotowanym masełkiem. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!